Meta Stars


  Proiectul „META Stars“ cuprinde printuri digitale, punerea unui însemn heraldic des folosit – steaua în cinci colțuri – în contexte vizuale dintre cele mai variate.
   
  Stelele – scheme vizuale venite din universul heraldicii – populează vocabularul nostru ca imagini obsesive; ele fac parte din acele acte de imagine care revin ca pattern-uri vizuale. Luând cu asalt imaginarul imediat, stelele sunt răspândite pe registre de semnificație foarte largă: se întrețes printre imagini, intră în structura lor internă sau contextuală, se ascund în spatele lor, se arată privirii într-un mod neașteptat,  într-un cuvânt, invadează imaginarul nostru, obsesiv.
   
  De multe ori asupra acestora s-a operat deja un act de transfer, atribuindu-li-se angoase, abisuri, temeri, dar și proiecții și speranțe.
   
  Actul de investire ne arată cât de „încărcate“ devin aceste reprezentări simbolice, privite ca „obiecte ideale“, ca obiecte mentale, ca posibile surse de protecție, satisfacție etc. Energia de investire, având ca suport istoria recentă și mai puțin recentă, face ca trecerile din câmpul vizual în câmpul politicii să opereze în ambele sensuri, istoricizarea experienței imaginarului politic neoprindu-se aici.
   
  Indiferent dacă stelele, ca acte de imagine obsesivă, sunt încărcate cu energie de investire pozitivă sau negativă, dacă reprezentările lor țin de regimul diurn sau nocturn al imaginii, de aspectul solar sau redutabil, de mit sau istorie – forța, puterea acestei investituri exer­­­cită presiuni care se cer a fi luate în considerație și a fi integrate în câmpul conștiinței vizuale, al discursului vizual ca întreg.
   
  Presiunile exercitate de aceste acte de imagine obsesivă modulează, transformă, modifică întregul discurs vizual cu un accent mai degrabă ludic decât dramatic, într-un flux de comunicabilitate.
   
   
   2META, București, 2006